Klicka på bilden för att se video

Utmaning: bli en del av Code Week med Digitala lektioner!

OBS! KAMPANJEN ÄR AVSLUTAD.

Häng på Digitala lektioner och bli en del av Code Week tillsammans med dina elever!  För varje elev som lär sig mer om programmering genom någon av våra lektioner kommer vi att skänka 5 kronor till Unicef.

Internetstiftelsen utmanar nu alla lärare att delta i Code Week, en EU-satsning för att få fler att prova på programmering. Förra året deltog 1,2 miljoner människor i över 50 länder.

Det här är ett ypperligt tillfälle för dig som lärare att fokusera på programmering i klassrummet. Genom initiativet blir ni en del av ett större sammanhang med ett tydligt och viktigt mål. Och inte nog med att att dina elever stärker sin digitala kompetens! De är också med och bidrar till att fler barn får möjligheten att gå i skolan.

Så här gör du för att delta:

1. Gör minst en av våra lektioner i programmering tillsammans med dina elever, senast den sista oktober.
2. Fyll i det här formuläret. För varje elev som deltar kommer vi att skänka fem kronor till Unicefs arbete för att fler barn i Nepal ska få möjligheten att gå i skolan. Dina elever är alltså med och gör skillnad, samtidigt som de själva lär sig något!

3 (frivillig!). För att bli en del av Code Weeks officiella statistik kan ni också lägga in ert deltagande som en aktivitet på Code Weeks webbplats. Än så länge är det få aktiviteter registrerade i Sverige, det kan vi ändra på tillsammans! Som tack för att du registrerar er aktivitet får ni ett diplom. Vi hjälper dig gärna om du är osäker på hur du ska göra detta.

Oavsett om du precis ligger i startgroparna för att börja undervisa i programmering eller om du byggt spel i Scratch under flera år har vi lektioner som passar dig! Samtliga är framtagna av andra lärare och har tydliga kopplingar till de nya skrivningarna i läroplanen kring digital kompetens.

Utmana dina kollegor!

Har du kollegor du tycker borde anta utmaningen? Klicka på länken för att mejla utmaningen till en kollega!

Behöver du hjälp och inspiration?

Under kampanjen öppnar vi en supportmejl dit du som lärare kan höra av dig för att få svar på frågor eller stöd för att komma igång med någon av våra lektioner. Välkommen att höra av dig med dina frågor på codeweek@digitalalektioner.se!

Code Week har också tagit fram informationsmaterial och tips till dig som lärare, det hittar du här.

Fyra anledningar för dig som lärare att vara med:

  • Ett roligt och engagerande tillfälle att fokusera på programmering i klassrummet
  • Hjälper dig att möta de nya skrivningarna i läroplanen kring digital kompetens
  • Vi finns här som ett stöd och hjälper dig att komma igång
  • Dina elever gör skillnad samtidigt som de själva lär sig något!

Välj bland över 40 lektioner på olika nivåer

Vi har flera lektioner som gör det enkelt att komma igång med programmering i klassrummet. Med tydliga steg-för-steg-instruktioner och roliga övningar är det enkelt för dig som lärare att börja undervisa.

Oavsett om du är total nybörjare eller om du kodat i klassrummet i många år har vi lektioner för dig!  Visste du, att ni inte ens behöver datorer för att komma igång? Testa dansprogrammering, eller att introducera vanliga programmeringsbegrepp med enkla arbetsblad. Här har vi samlat lektioner du kan göra som inte kräver datorer

Om du är nyfiken på blockprogrammering har vi flera lektioner i Scratch – både på introduktions- och fortsättningsnivå.

Sprid utmaningen till fler!

Måns Jonasson som är ansvarig för programmeringslektionerna på Digitala lektioner och författare till flera Scratch-böcker förklarar utmaningen i en kort film, dela gärna med era kollegor!

Det här är Digitala Lektioner

Digitala lektioner är en kostnadsfri lärresurs från Internetstiftelsen, framtagen för att hjälpa lärare att undervisa i digital kompetens och möta de läroplansförändringar som trädde i kraft hösten 2018.

Här finns lektioner i programmering, digital källkritik, netikett med mera, alla med direkta kopplingar till de nya skrivningarna i läroplanen. Digitala lektioner kräver inget inlogg och är enkelt att använda. Allt material är framtaget av verksamma lärare och alla lektioner är kopplade till den reviderade läroplanen. Du får använda materialet på digitala lektioner hur du vill: ladda ner det, bearbeta det eller använd det rakt av som en lektion.

Publicerad: 2018-09-12

Inspiration: några av alla våra programmeringslektioner

Har du synpunkter på Digitala lektioner?

Hör av dig till oss! Vi tar gärna emot idéer till nya lektioner och tankar om hur tjänsten borde utformas.

Kontakta oss