Kakor

Webbplatsen Digitala lektioner använder kakor (cookies) som lagras på besökarens dator tillfälligt eller under en längre bestämd tid. Kakorna används dels för att förbättra funktionaliteten på webbplatsen och dels för att till exempel generera besöksstatistik.

En kaka (cookie) är en liten textfil som lagras på din dator. Informationen i filen används till exempel för att underlätta användning av webbplatsen. Det finns olika typer av kakor. En permanent kaka ligger kvar på besökarens dator under en bestämd tid. En sessionskaka lagras tillfälligt i datorns minne under tiden en besökare är inne på en webbsida. Sessionskakor försvinner när du stänger din webbläsare.

Internetstiftelsens webbplatser använder kakor dels för att förbättra funktionaliteten på webbplatserna och dels för att till exempel generera besöksstatistik, se tabell nedan. Internetstiftelsen lagrar inga kakor längre än vad som är nödvändigt för att uppfylla dessa ändamål.

Förutom de kakor som Internetstiftelsen själva skapar kan kakor skapas av andra tjänster, till exempel av Google, Youtube, Facebook och Cloudflare som vi använder på våra webbplatser (tredjepartskakor).

Kakor som används på digitalalektioner.se

Kaka Användningsområde Sparas
diglek-newsletter-first-time Kaka som håller reda på om man tryckt bort popup för nyhetsbrev. Sparas i en månad.
_ga Sätts av Google Analytics för att identifiera webbläsare. Sparas i två år.
_gid Används för att identifiera en webbläsare per dag. Sparas i 24 timmar.
_gat Används för att webbläsare inte ska skicka oäkta sidvisningar. Sparas i en minut.
_fbp Sätts av Facebook och används för annonsering. Sparas i tre månader.
Google, Youtube, Facebook m.fl. tredjepart Kakor utanför Internetstiftelsens kontroll kan också skapas av exempelvis dessa tjänster. Läs mer här om hur Google använder kakor.

Stänga av alla kakor

Den som inte vill acceptera kakor kan ställa in sin webbläsare så att den automatiskt nekar till lagring av kakor eller informerar dig varje gång en webbplats du besöker begär att få lagra kakor. Genom funktioner i webbläsaren kan vanligtvis också tidigare lagrade kakor raderas.

Har du synpunkter på Digitala lektioner?

Hör av dig till oss! Vi tar gärna emot idéer till nya lektioner och tankar om hur tjänsten borde utformas.

Kontakta oss