Lag, rätt och etikett på nätet
Lektionen handlar om normer och regler i digitala miljöer.
Syftet med lektionen är att prata om Google och göra elever medvetna om att de behöver ställa kritiska frågor kring sina sökningar i Google.
Lektionen grundar sig på material som vuxit fram och använts under lektioner som Christina Löfving (itmamman) haft med elever i årskurs 1–6.
Syftet med lektionen är att ge eleverna kunskap om hur internet, söktjänster och sökmotorer fungerar. Med hjälp av sök- och källkritiska övningar får eleverna förståelse för hur information sprids och presenteras på nätet.
Gå igenom lektionens alla delar och påståendena om Google (som kan fungera som en presentation av hur Google fungerar) innan du sätter igång lektionen med dina elever. Du hittar svar på frågorna om sökresultat på Google från lektionsdel 2 här (pdf).
Lektionens innehåll handlar om att låta eleverna ta ställning till ett antal påstående om Googles söktjänst.
Sedan arbetar eleverna med att undersöka och jämföra två sökningar på Google, för att titta på vilka likheter och skillnader det finns mellan de två sökningarna.
Avslutningsvis får de sammanfatta sina kunskaper om Google för att hjälpa dem att reflektera kring vad de lärt sig under lektionen.
Skolan ska bidra till att eleverna utvecklar förståelse för hur digitaliseringen påverkar individen och samhällets utveckling. Alla elever ska ges möjlighet att utveckla sin förmåga att använda digital teknik. De ska även ges möjlighet att utveckla ett kritiskt och ansvarsfullt förhållningssätt till digital teknik, för att kunna se möjligheter och förstå risker samt kunna värdera information.
Informationssökning och källkritik
Att undersöka verkligheten
Information och kommunikation
Informationssökning och källkritik
Läs påståendena om Google. Vilka kände du till och vilka var nya för dig?
Svara på frågorna om sökningar i Google.
Titta på de två sökningarna och svara på frågorna.
Sammanfatta dina kunskaper genom uppgiften nedan.
Sammanfatta dina kunskaper genom att skriva ner de tre viktigaste sakerna som alla behöver veta om Google.
Hör av dig till oss! Vi tar gärna emot idéer till nya lektioner och tankar om hur tjänsten borde utformas.
Kontakta ossSkriv upp dig här så får du information om nya lektioner, utbildningar och alla andra kostnadsfria satsningar vi gör för lärare först av alla!