Klicka på bilden för att se video

Kom igång med programmering i klassrummet

I Internetstiftelsens kostnadsfria lärresurs Digitala lektioner finns massor av lektioner som låter dina elever börja med kod i undervisningen på ett roligt och lättförståeligt sätt.

I filmen här ovanför ger Kristina Alexanderson exempel på hur en introduktion till programmering kan se ut. Bland hennes lektionstips finns bland annat ”Undersök vad som är programmerat” som låter eleverna få en förståelse för att tekniska prylar runtomkring dem faktiskt är programmerade av någon.

Vill ni jobba med ord och begrepp finns lektionsserien ”Hur fungerar en robot” där eleverna invigs i datalogiskt tänkande genom att följa roboten Svea. Här får eleverna även prova att skapa en sekvens och följa en algoritm.

För att introducera kod, även utan dator eller surfplatta, rekommenderar vi lektionsserierna ”Grunderna i programmering” där klassen med hjälp av arbetsblad jobbar med centrala begrepp som algoritmer, loopar och buggar.

Programmering kan också göras med kroppen. I lektionen ”Programmera en mänsklig robot” får eleven skriva ett program till en kompis som får agera som robot och i ”Programmering, dans och loopar” lär sig klassen begreppet loopar genom att dansa!

Digitala lektioner är helt fritt att använda, bearbeta och sprida, så tipsa gärna en kollega! Du kan ladda ner allt material och sprida det direkt till eleverna via Google Classroom.

Har du synpunkter på Digitala lektioner?

Hör av dig till oss! Vi tar gärna emot idéer till nya lektioner och tankar om hur tjänsten borde utformas.

Kontakta oss